zoeken menu
Online Logopedie is ook leuk!
Wij staan voor u klaar, zowel online als op de praktijken. Logopedie voor uw kind wordt bij Logopedie is leuk.nl volledig vergoed, wij hebben ook in 2024 contracten met alle zorgverzekeraars.

Ik kan moeilijk slikken. Wat nu?

Gemiddeld slikt een mens 580 keer per dag: om te eten, te drinken of om slijm en speeksel door te slikken. Als je moeite hebt met slikken of vaak moet hoesten tijdens het eten is dat elk dag weer erg vervelend. Het eten kan je tegen gaan staan terwijl je graag het eten weer als een gezellig samenzijn zou willen beleven.


Het kan zijn dat je jezelf een verkeerde manier van slikken hebt aangeleerd. Meestal wijst een tandarts of orthodontist je hierop. Je komt dan in aanmerking voor logopedie en tandheelkunde. Dit heet: myofunctionele therapie.


Mijn baby/peuter eet en drinkt niet goed

Eet- en drinkstoornissen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat een kind de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen krijgen dan sondevoeding.


Als je meer wilt weten over eet en drinkproblemen bij jonge kinderen en de behandelmogelijkheden bekijk dan de pagina eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen.De logopedist kan onderzoeken op welke manier er wordt geslikt. Daarna kan de logopedist besluiten of behandeling, en welke behandeling, het best aansluit bij u of uw kind.