zoeken menu
Online Logopedie is ook leuk!
Wij staan voor u klaar, zowel online als op de praktijken. Logopedie voor uw kind wordt bij Logopedie is leuk.nl volledig vergoed, wij hebben ook in 2024 contracten met alle zorgverzekeraars.

Myofunctionele therapie, logopedie en tandheelkunde

Slikproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het kan zo zijn dat je zonder dat je het weet jezelf een verkeerde manier van slikken hebt aangeleerd. Dit kan het evenwicht in de mond verstoren. Bijvoorbeeld als de tong tijdens elke slik tegen de voortanden aan duwt. Dit kan er voor zorgen dat de tanden naar voren gaan staan. Door het evenwicht terug te brengen in de mondspieren en door de mondspieren sterker te maken kan dit verbeteren. De behandeling hiervoor heet myofunctionele therapie, oftewel logopedie en tandheelkunde.


Wat ook van grote invloed is op de manier van slikken, de spraak en de stand van het gebit is duimen en/of vinger zuigen of het gebruik van een speen. Probeer vanaf 2 jaar de speen en/of het duimen af te leren.


Lukt het niet om dit gedrag van uw kind te veranderen dan kan logopedie hierbij helpen. De logopedist kan tegelijkertijd het slikken en spreken in kaart brengen en hiervoor een plan van aanpak opstellen.