Vermoeidheid bij stemgeving
Intensief stemgebruik vermoeid de keel en het fijne weefsel van de stemplooien. Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat men zich aan het einde van de dag soms doodop voelt. Er kan een gevoel bestaan van een slijmpropje of kriebel in de keel dat niet weggeslikt kan worden. De keel kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en is geïrriteerd. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij veelvuldig keelschrapen en kuchen.
De vermoeidheid kan ook komen doordat het evenwicht verstoord is geraakt tussen de ademing en het spreken. Er wordt te lang doorgepraat op een ademing of er wordt juist te vaak tussen door adem 'gehaald'. Wij proberen erachter te komen wat de vermoeidheid veroorzaakt en het evenwicht in het lichaam te herstellen.
Hoe helpt de logopedist
Er zal tijdens het eerste consult een intake worden afgenomen. De logopedist zoekt samen met de cliënt uit waar de klacht vandaan komt. Er wordt ook bekeken of de stem wordt overbelast. Als er sprake is van veelvuldig keelschrapen en/of hoesten zal dit besproken worden. Er wordt advies gegeven hoe de stem gespaard kan worden. In de volgende consulten wordt er onderzoek gedaan, een behandelplan opgesteld en gestart worden met de training. Het zwaarte punt van de therapie ligt voor iedere persoon op een ander gebied. De logopedist kan de behandeling richten op de ademing, houding, ontspanning, articulatie, stemklank en een combinatie van deze gebieden. In overleg wordt bekeken of er extra onderzoek gedaan moet worden door een specialist. Vaak gaat het dan om een KNO-onderzoek.