Hyperventilatie
Hyperventilatie is een aandoening die allerlei ziektebeelden veroorzaakt waarbij je vaak niet kan geloven dat dit wordt veroorzaakt door verkeerd ademen. Zo komt het voor dat mensen zich bij de huisarts of zelfs eerste hulp melden met:
- Paniekaanvallen.
- Hartkloppingen.
- Duizelingen.
- Ademnood.
- Tintelingen.
Onderzoek door de huisarts of specialisten wijst vervolgens uit dat je "niets mankeert" en kerngezond bent. Dit kan frustrerend voor je zijn omdat je niet goed in je vel zit en je zeker niet een aansteller bent. De onzekerheid die de hyperventilatie je oplevert is ook niet direct iets dat je met veel mensen wilt delen. Hyperventilatie betekent dat je adempatroon ontregeld is en dat je op een verkeerde manier in- en uitademt. Als je diep ademhaalt is het waarschijnlijk zo dat je borst meer uitzet dan je buik. Veel mensen gebruiken deze verkeerde manier van (borst)ademhaling, die hyperventilatie kan veroorzaken. Dit kan voorkomen door periodes van drukte, overspannenheid, te weinig ontspanning, stress et cetera. Het komt voor dat je juist in rustige situatie last krijgt van ademnood. Het gevoel van ademnood zorgt ervoor dat je dieper gaat ademhalen terwijl je fysieke gesteldheid niet vraagt om meer adem. Dit leidt tot vicieuze cirkels "om gek van te worden". Technisch gezien zorgt het (chronisch) teveel, te diep in en uitademen voor verstoring in de balans van zuurstof en koolzuur. Een te laag gehalte van koolzuur zorgt voor tintelingen en het gevoel flauw te vallen. Erg vervelend.
Voor ons zijn deze klachten herkenbaar en door een goede begeleiding en behandeling zijn de hyperventilatieklachten zeer goed te behandelen. Wij kunnen je geruststellen.
Hoe helpt de logopedist?
Wij starten met je gerust te stellen en uit te leggen wat er aan de hand is. Je moet weer kunnen vertrouwen op jezelf, op de natuurlijke manier van ademen. Dat wordt weer iets waar je niet aan hoeft te denken, wat automatisch gaat, zoals bij iedereen. Wij brengen je adempatroon in kaart en maken je hier bewust van. Vervolgens leren we je goed te ademenen. Samen gaan we op zoek naar de oorzaken die er toe hebben geleid dat je ademhaling op hol is geslagen, dan wel de situaties waarin dit gebeurt. Vaak hebben dan aandacht voor ontspanning, ademing in rust, ademing in spreken en ademing tijdens lichamelijke inspanning.