zoeken menu
Online Logopedie is ook leuk!
Ook tijdens de COVID-19 crisis staan wij voor u klaar, eventueel ook Online! Logopedie voor uw kind wordt bij Logopedie is leuk.nl volledig vergoed, wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Mijn kind haalt allemaal letters door elkaar, wat nu?

Sommige kinderen zijn al heel vroeg bezig zichzelf klank-taalregels aan te leren. Ze horen een bepaalde klank, ze slaan de klank op en gaan weer vrolijk verder. In dit proces kan het gebeuren dat de klanken verkeerd worden opgeslagen. Het kind heeft misschien in deze periode wat slechter kunnen horen, door bijvoorbeeld een oorontsteking. Als in dit proces klanken verkeerd worden opgeslagen zal het kind denken dat hij/zij goed spreekt terwijl de omgeving een foute uitspraak hoort. Bijvoorbeeld vis wordt tis.


Hoe helpt de logopedist

In dit geval is het van belang dat de logopedist het kind leert opnieuw kritisch naar klanken te luisteren. De klanken die in het geheugen op de verkeerde plek zijn opgeslagen zullen hierdoor op de goede plaats terecht komen. Na verloop van tijd zul je als ouders zien dat het kind in de gaten krijgt waar de letters in de woorden horen. Het kind leert opnieuw de taal-en klankregels zich eigen maken. Op een natuurlijke manier zal het kind dit toepassen en wordt de spraak beter verstaanbaar.